TARİHİ ROMA YOLLARINA İHANET: BÖYLE GÖRGÜSÜZLÜK OLAMAZ...

İslahiye-Zincirli arasında bulunan ve Roma döneminden kalma Halep yolu, asfalt dökülerek, tarla yapılarak, sanayi artıkları ile yok ediliyor. Halep Yolu adeta kelepir oldu.

TARİHİ ROMA YOLLARINA İHANET: BÖYLE GÖRGÜSÜZLÜK OLAMAZ...

 

Kent araştırmacısı ve fotoğraf sanatçıcı Hasan Yelken son derece önemli bir konuda feryat ediyor.Tarih ve turizm kenti Gaziantep’te,  tarihi yerlerin korunmasına yönelik çalışmalar yetersiz kalıyor.Bu anlanda İslahiye Zincirli arasında bulunan ve  Roma döneminden kalma  Halep yolu,  asfalt dökülerek, tarla yapılarak, sanayi artıkları ile yok ediliyor.

TARİHİ YOLLAR YOK EDİLİYOR

Araştırmacı –Yazar Hasan Yelken, tarih ve turizm kenti Gaziantep’te Roma dönemine ait bir çok eserlerin ve yolların tahrip edildiğini belirterek ”İslahiye Zincirli arasında buluna tarihi Halep Yolu olarak bilinen Roma Dönemi'nden kalan yol asfalt dökülerek, tarla yapılarak, sanayi artıkları ile yok ediliyor.  İslahiye turizmine kazandırılması gereken  bu tarihi yol bölgenin turist sayısını artıracaktır.

HALEP YOLU KORUMA ALANI İLAN EDİLMELİ

Yaklaşık 10 km uzunluğunda olan ve  sağlam kalan yol çeşitli büyüklükte üstü düzgün bazalt taşlardan döşenmiştir. Büyük İskender döneminde Kurulmuş olunan Nikopolis-İslahiye ( Zafer Kenti) ve Zincirli ( Sam- Al ) arasında sağlam kalan yol Asur Ticaret Kolonileri döneminde kullanıldığı bilinen Kervan yolu ile Nurdağı bölgesinden birleşmiş olmalıdır. İslahiye’nin turizmini artıracak Halep yolu Koruma alanı ilan edilip, etrafı ağaçlandırılarak yürüyüşe açılmalıdır.” diye konuştu.

 

 

11.01.2023 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR