☂15°GAZİANTEP
SON DAKİKA

MEB’in Gastronomi Liseleri: Gaziantep var, Urfa yok

MEB’in Türkiye Gastronomi Liseleri Projesi’nde Güneydoğu’nun merkezi Gaziantep oldu. Zengin mutfağıyla öne çıkan Şanlıurfa’nın listede yer almaması dikkat çekti.

MEB’in Gastronomi Liseleri: Gaziantep var, Urfa yok
2 dk okuma

Türkiye’nin önde gelen gastronomi şehirlerinden Şanlıurfa, Millî Eğitim Bakanlığı’nın hayata geçirdiği Türkiye Gastronomi Liseleri Projesi’nin şehir listesinde yer bulamadı. Geleceğin şeflerinin yetiştirilmesini hedefleyen projede Güneydoğu Anadolu Bölgesi için merkez şehir olarak Gaziantep seçildi. Urfa kebabı, çiğ köfte, isot ve yöresel yemekleriyle tanınan Şanlıurfa’nın dışarıda kalması ise bölgede soru işaretlerine yol açtı.

Projenin bölgesel uzmanlaşma hedefi

Proje kapsamında açılacak gastronomi liselerinin her biri, bulunduğu bölgenin mutfak kültüründe uzmanlaşacak şekilde planlanıyor. Böylece yerel ürünler, pişirme teknikleri ve geleneksel tatlar, eğitim müfredatıyla birlikte usta-çırak ilişkisini de önceleyen bir yaklaşımla geleceğe taşınacak.

Hangi iller, hangi alanlarda uzmanlaşacak?

MEB’in açıklamasına göre illere göre planlanan eğitim alanları şöyle:

Erzurum: Et ve süt ürünleri

İstanbul: Saray mutfağı, helvacılık, şerbet ve tatlı sanatları

Gaziantep: Baklava zanaatkârlığı ve Güneydoğu Anadolu yöresel lezzetleri

Konya: Fırın zanaatkârlığı ve Selçuklu Anadolu mutfağı

İzmir: Ege mutfak sanatları ve fırıncılık

Hatay: Akdeniz mutfak sanatları ve tatlıları

Trabzon: Karadeniz yöresel lezzetleri ve fırıncılık

Şanlıurfa listede yok: “Neden?” sorusu gündemde

Projede Güneydoğu’yu temsil edecek merkezin Gaziantep olarak belirlenmesi, gastronomik mirasıyla öne çıkan Şanlıurfa’da dikkatle takip ediliyor. Urfa kebabından çiğ köfteye, isotun mutfaktaki merkezi rolünden sıra gecesi sofrasına uzanan zengin kültürel birikime rağmen kentin listede yer almaması, “Urfa neden yok?” sorusunu gündeme taşıdı.

Gaziantep’in bölgesel rolü

Gaziantep’in “baklava zanaatkârlığı ve Güneydoğu Anadolu yöresel lezzetleri” odağıyla seçilmesi, kentin güçlü tatlı ve hamur işi geleneğini eğitimle kurumsallaştırma hedefini öne çıkarıyor. Böylece bölgenin özgün tatları, profesyonel mutfak standartlarıyla buluşturulacak ve yeni nesil şef adaylarına aktarılacak.

Şanlıurfa’nın listede yer almaması ise bölgenin gastronomi çeşitliliği içinde temsil dengesine dair tartışmaları tetiklerken, projenin ilerleyen aşamalarında kapsam ve dağılıma ilişkin atılacak adımlar merak konusu oldu.

Bu haber sizde ne hissettirdi?

Tepkinizi paylaşın. Seçiminizi değiştirebilirsiniz.

SIRADAKİ HABERGTB’de yeni dönem: hedefler ve sektörler konuşuldu
→

Yorumlar

Yorumlar editör onayından sonra yayımlanır.

Editörün seçtikleri

Tüm haberler →