Cemil Candaş, sergisinin açılışında gerçekleştirdiği konuşmada, sanatın insanlığın ortak dili olduğunu vurgulayarak, duyguların görünür kılınabilmesindeki önemine dikkat çekti.
Candaş, bu görünürlüğün alfabesini oluşturan renkler ve formlara yüklenen anlamların, bireylerin bakış açılarıyla ilişkili olduğunu ifade etti. Kültürel mirasların, yaşadıkları coğrafyanın her köşesinde izlerinin olduğunu belirten sanatçı, Gaziantep’in Türkiye ve dünya açısından önemli bir kültürel zenginlik taşıdığına dikkat çekti. SANKO Holding’in sanata sağladığı desteği takdir eden Candaş, alışveriş merkezi içerisindeki sanat galerisinin farkındalık yaratma işlevine de değindi. Türkiye’deki sanat etkinlikleri sıralamasında İstanbul, Ankara ve ardından SANKO Sanat Galerisi’nin yer aldığını belirtti.
Candaş, doğa çalışmalarında atmosferin öncelikli olduğunu belirterek, yaşanılan ortamların varlıkları nasıl hissettirdiğine vurgu yaptı. Konuları ve resimlerini genellikle sisin, ışığın ve rengin içinden yavaşça ortaya çıkararak oluşturduğunu ifade etti.
Bilinçli bir şekilde ele aldığı belirsizliklerin izleyiciye sonsuz bir yalnızlık hissi verdiğini söyleyen Candaş, resimlerinin “bir an” değil, “bir hal” ifade ettiğini belirtti. Sanatçı, sessiz bir durumu izleyiciye aktarmaya çalıştığını dile getirdi.
Candaş, 2001 yılından beri resimlerinde konu edindiği penguenler serisi ile doğanın sertliğini, sevgi ve dayanışma ile dengelemeye çalıştığını, ayrıca soğuk coğrafyaları sıcak renklerle yumuşatmaya gayret ettiğini belirtti. Aile, koruma ve birlikte var olma temalarının bu seride yer aldığını vurgulayan sanatçı, “Sessizliğin Renk Dili” adlı anlatısının izleyiciyle kendi iç sessizliğini yüzleştirmeyi amaçladığını sözlerine ekledi. SANKO Sanat Galerisi’nde sergi açmanın kendisi için önemli olduğunu ifade ederek, davet edenlere teşekkür etti.
Konuşmalarında, sanatçı Cemil Candaş’ın eserlerini yorumlayan ressamlar Gül Öztürkmen Demir ve Aysel Sayın, kendisini kutladı.
SANKO Sanat Galerisi Yürütme Kurulu Üyeleri Cengiz Halil Çiçek ve Murat Köylüoğlu, 2004 yılında açılan galerinin Gaziantep’te kültür ve sanat alanında önemli bir rol üstlendiğini belirtti. 724 sanatçı tarafından toplamda 359 serginin gerçekleştirildiğini ifade ettiler.
SANKO Park AVM Genel Müdürü Sait Gizir, AVM bünyesindeki sanat galerilerinin, sanatı her yaştan ve her eğitim düzeyinden insana sunduğunu, çocuklarda sanata ilgi ve merak uyandırdığını söyledi.
Konuşmaların ardından, Gül Öztürkmen Demir ve Aysel Sayın, SANKO Holding adına Cemil Candaş’a “Zeugma Fırat’ın Gerdanlığı” isimli yayını takdim etti.
Cemil Candaş’ın “Sessizliğin Renk Dili” temalı resim sergisi, SANKO Park AVM’nin üçüncü katında bulunan SANKO Sanat Galerisi’nde 16 Mart’a kadar her gün 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.
Cemil Candaş
Cemil Candaş, 1975 yılında Trabzon’da doğdu. Resim sanatına olan ilgisi, öğretmen ressam babası Turgut Candaş’ın atölyesinde başladı. İlk, orta ve lise eğitimini burada geçirdi.
Candaş, 1993 yılında, ressam olan ağabeyleri Selçuk Sinan Candaş ve Mümin Candaş’ın atölyelerinde çalışarak sanat yolculuğuna devam etti. 1994 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-İş Öğretmenliği programını kazandı ve 1998 yılında Trabzon Lisesi’nde yetenekli gençler için Görsel Sanatlar sınıflar







Yorumlar