ANDIMIZ VE LÜMPEN MİLLİYETÇİLİK

Dr. Eyyup AY / Arkeolog

ANDIMIZ VE LÜMPEN MİLLİYETÇİLİK

Dr. Eyyüp Ay/Arkeolog

 

Merhabalar…

Sevgili dostlar, şimdilik hafta bir sizlerle olmaya çalışacağım. Antep’te ve ülkede bazen de ülke dışın olup-biten ve hayatımızın akışına etki eden olaylar, kişiler üzerinde konuşup, sizlerle fikirlerimi paylaşacağım.

Bugün, 6 yıl önce uygulamadan kaldırılan, okullarda sabah sabah çocuklara okutulan andımız ile ilgili fikirlerimi paylaşayım. Danıştay, eğitim ile ilgili bir sendikanın itirazı üzerine bu yönetmelik değişikliğinin nasıl yapıldığını ve bu bağlamda yasaya uygunluğunu incelemesi ve ona göre karar vermesi gerekirken, kendini yürütmenin ve hatta yasamanın yerine koyarak neden kaldırıldığını sorgulamış ve kendince kaldırılma nedenini yeterli bulmayarak yürütmeyi durdurmaya karar vermiş.

Açıkçası bu tip sınırlarını ve yetkilerini aşan yargı kararları daha önce rutinleşen Eski Türkiye’nin bildik oligarşik alışkanlıkları olduğunu herkes biliyor. Ülke ekonomisi zayıflamış, içten ve dıştan gelen baskılarla demokrasi dışı aktörler yeniden boy göstermeye başladığı bir döneme denk geliyor olması, bunun Türk Milleti ve Türk Demokrasisi açısından hayırlı bir gelişme olmadığını söylemeliyiz.

Diyeceksiniz ki "Yeni Türkiyeden ne hayır gördük." Açıkçası 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ortaya çıkan travma sonucunda yürütme yani hükümet daha da netleştirecek olursak Ak Parti ve kankası MHP el ele vererek demokratik kazanımlarımızı tek tek hırpalayarak, askıya alarak, gücünü kullanarak yerde çiğneyip üstünde tepinerek epey geriletmişti. Dahası her türlü oligarşik yapılara itiraz eden, emperyalizm ile mücadeleyi kendine onur meselesi yapan İslamcı gelenek ve onun siyasal örgütlülüğü olan Ak Parti, son on yıldır izlediği popülist politikalarla kendi seçmen kitlesini Lümpen Milliyetçilik diye nitelendirdiğim hamasi duyguların ve boş inançların cirit attığı paçoz bir zemine taşıdı. Anlayacağınız kısa vadeli çıkarlar uğruna kendi ayağına kurşun sıktı. Kendi seçmen kitlesini MHP çizgisine taşıdı. Şimdide iktidarda kalabilmek için MHP’nin her dediğine kendini mahkûm görüyor. Kendisinin kaldırdığı okullarda icra edilen bir ritüeli MHP çizgisindeki bir sendikanın itirazıyla geri getirilmesine bakalım ne diyecek.

Andımız denilen ritüel ve onun metin içeriği 1930’lu yıllarda Avrupa’da egemen olmaya başlayan ve başlarında birer Führer’in bulunduğu Faşist-Militarist devlet partilerinin bir uygulamasıydı. O dönemde Türkiye’de tek parti (CHP) dönemiydi ve uluslaşma çabası dolu-dizgin gidiyordu. Bu bağlamda Avrupa’da özellikle de Almanya’da üretilen ulusal ritüeller tercüme edilip (müzikaller olduğu gibi) Türkiye’de uygulamaya konuluyordu. Andımız da aynı seremonilerin bir versiyonu. Dr. Reşit Galip dönemin ruhuna uygun bir metin hazırlayarak ulusa hizmet etmiş. Ancak bu dönemin ulusalcılık anlayışının sorunlu olduğu, Hitlerin insanlığı 2. Dünya savaşına sürükleyerek büyük bir trajedi yaşatmasıyla, kendi halkına da büyük bir acı ve aşağılanmaya sürüklemesiyle anlaşıldı. 2. Dünya savaşından sonra dünya daha hümanist, daha demokratik, daha çoğulcu ve çeşitli kültür ve kimliklerin bir arada ve barış içinde yaşaması için gerekli kurumları, yönetim mekanizması ve entelektüel birikimi inşa etti. Andımız gibi dönemin ruhunu yansıtan ırkçı-militarist ritüeller ortadan kaldırıldı. Ancak Türkiye’de çok partili demokrasiye geçilmesine rağmen o tek parti dönemi ritüellerine dokunulmadı. Dahası Demokrat Parti döneminde Atatürk’ü koruma yasası gibi Eski Türkiye’nin ritüelleri tahkim edildi.

Eğitim kurumları ve periyodik askeri darbelerle yurdun her köşesine yaydırıldı. Sonuçta bu tip asimilasyonist politikalar ve dayatmalar ayrılıkçı, bölücü hareketler ve terör örgütlerinin doğmasına ve ülkenin ekonomik ve insani kaynaklarının heba edilmesine, binlerce vatan evladının hayatına mal oldu. Ak Parti sessiz devrim diye tabir ettiği reformları çerçevesinde bu gereksiz ve yersiz uygulamayı kaldırmıştı. İyide etmişti. Danıştayın bu kararı yeni bir durum yarattı. Bakalım Ak Parti nasıl bir tutum takınacak? Kankası MHP ile olan ittifakının hatırına kendi ilkelerini feda ederek geri getirilmesine destek mi verecek, yoksa ilkeli bir duruş sergileyerek, andımızın yeniden okullarda okutulmasına karşı durup yeni bir düzenleme mi yapacak?

Bekleyip göreceğiz.  

21.10.2018 (Dr. Eyyup AY / Arkeolog)

DİĞER YAZILAR

Sarı Yelekliler ve Burjuvazinin Kalesi Paris’in Yıkımı  (Kapitalizmin Tuhaf Halleri)

Külliyenin Entel-Dantel-Bilim-Filim İşleri-2

Külliyenin Entel-Dantel, Bilim-Filim Adamları !..

10 Kasım Atatürk’ü Anma Etkinlikleri ile Dindar-Muhafazakârların Anma Performansları

ANADOLU ÇOCUĞU

ATATÜRK, CUMHURİYET VE BİZ İSLAMCILAR