YARGIDAKİ BU REFORM MU?

Avukat ve yargı mensuplarına mesleki sınav, tutuklamayı istisna ...

YARGIDAKİ BU REFORM MU?

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, yargı reformu strateji belgesini ocak ayında kamuoyuna açıklamayı hedeflediklerini söyledi. Gül, yeni yol haritasıyla avukat ve yargı mensuplarına mesleki sınav getirerek, niteliği artırmayı hedeflediklerini duyurdu. Ayrıca tutuklamayı bir istisna haline getirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

AB Reform Eylem Grubu toplantısı Ankara’da yapıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu toplantının açılışında birer konuşma yaptı.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül yargının yeni yol haritası niteliğindeki ‘yargı reformu strateji belgesi’ni ocak ayında açıklamayı planladıklarını söyledi. Strateji belgesiyle avukat ve yargı mensuplarına mesleki sınav getirmeyi ve niteliği yukarı çekmeyi hedeflediklerin belirten Gül, soruşturmalarda tutuklamayı da istisnai hale getirmek için çalışmalar yaptıklarını, ancak uygulamada sıkıntılar olabildiğini ifade etti.

Konuya ilişkin soru üzerine açıklamalarda bulunan Gül, şu açıklamada bulundu: “Yargı reformu belgemiz, hükümetin bir yol haritası anlamında, hedefimiz ocak ayında kamuoyuna açıklamak. Burada da bir tarihi tüm paydaşlarla konuştuktan sonra bir belgemiz ortaya çıksın istiyoruz. 5 yıl boyunca yargımızın yol haritası olacak. Daha katılımcı ve belgenin bir hükümet politikası olacak şekle dönüşmesini arzuluyoruz. Türkiye; AK Parti ve Cumhurbaşkanlığımız liderliğinde reformları geliştirdi. Bu konuda yeniden bir reform irademizi yenileme güncelleme hususunda bir gayretimiz var. Yeni dönemde artık niteliği daha artırıcı faaliyete yoğunlaşacağız. Hâkim ve savcının eğitim sürecini, meslek sınavı getirilerek yargıçların, avukatların bir sınava tabii tutularak niteliğinin artırılması, staj süresinin uzatılması, meslekte bulunan yargı mensuplarının ihtisaslaşmalarını sağlamayı amaçlıyoruz. Mevzuatta çok önemli gelişmeler kaydettik. Şimdi inşa dönemini hep beraber gerçekleştireceğiz.

 

 

11.12.2018 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR