TAG OTOYOLU REZALETİ, BEZLE SİLİNEMEZ

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi atık su arıtma tesisinde setlerin taşması neticesinde Tarsus Adana Gaziantep otoyolunun trafiğe kapatılması ve çevredeki arazilerde yaşanan felakete tam bir açıklık getirilmeli.

TAG OTOYOLU REZALETİ, BEZLE SİLİNEMEZ

Cumhuriyet Halk Partisi Gaziantep İl Başkanı Mehmet Neşet Uçar Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi atık su arıtma tesisinde setlerin taşması neticesinde Tarsus Adana Gaziantep otoyolunun trafiğe kapatılması ve çevredeki arazilerde yaşanan felakete ilişkin açıklamalarda bulundu. Olayın bir denetimsizlik ve ihmaller zinciri olduğunun altını çizen İl Başkanı Uçar açıklamalarında şu ifadelere yer verdi.

DENETİMSİZLİK VE İHMALLER NETİCESİNDE BİR FACİADAN ŞANS ESERİ DÖNÜLDÜ

Atık su tesisinde yaşanan facia sıradan bir  olaymış gibi önemsizleştirilmeye çalışılsa da yaşanan bir çevre felaketidir. Burada esas tedirginlik yaratan ise ilerleyen süreçte  bu taşkının yaratabileceği kötü ihtimaller de değerlendirilmeli ve faciadan ders alınmalıdır.  Kısa ve uzun vadede ihmal edilmeden, felaketin üzeri örtülmeye çalışılmadan gerekli tedbirler hayata geçirilmelidir

2020 YILI GAZİANTEP ÇEVRE DURUM RAPORUNA GÖRE BU TESİS DENETLENMEMİŞ

Gaziantep 2020 Yılı Çevre Durum Raporu’nda tesise ilişkin “Veri alınamadı” ve “Başvuru yapılmadı” notları atık su tesisindeki denetimsizliği tereddütsüz biçimde gösteriyor. Yetkililerin böylesi önemli bir tesisin denetlenmesindeki ihmali Gaziantep’in bir faciadan kıl payı dönmesine neden olmuştur. Denetimsizlik ve ihmallerin sorumluları hesap vermelidir.

BÖLGEDE HAFRİYAT ÇALIŞMALARI İÇİN DİNAMİT PATLADILDIĞI  DOĞRU MU?

Basında ve kamuoyunda atık su arıtma tesisi çevresinde hafriyat çalışması sırasında dinamit patlatıldığı ve atık su arıtma tesisindeki taşkın ve sızıntının bundan kaynaklandığı iddiaları yer almakta. Hafriyat çalışması amacıyla dinamit kullanımı izne tabidir. Bölgede dinamit ile hafriyat çalışması yapılmış olması halinde bunun için Gaziantep Organize Sanayi Bölge Başkanlığınından izin alınması gerekirdi. Gaziantep OSB’den izin alınıp alınmadığına yetkililerce açıklık getirilmeli, izin alınmaksızın çalışma yapılmış ise sorumlular tespit edilip, haklarında soruşturma başlatılmalıdır.

ATIKTAN ALINAN NUMUNENİN İNCELEME RAPORLARI AÇIKLANMALI

Konu hakkında Gaziantep Valisi Davut Gül tarafından yapılan açıklamada atıkta herhangi bir kimyasal bulunmadığı ileri sürülmüştür. Bu değerlendirme ancak atıktan alınan numunenin incelemesi neticesinde yapılabilir. Alınan numuneler incelenmesi tamamlandıktan sonra kimyasala rastlanılıp rastlanılmadığı konusunda kamuoyu şeffaf biçimde bilgilendirilmelidir

2.08.2022 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR