TABİPLER ODASINDAN ÇOK SERT UYARI : GAZİANTEP WUHAN OLMA YOLUNDA

Türkiye'de günlük vakanın yüzde 5-6'sı Gaziantep'te ve Mayıs ayından bu yana vaka sayısı 6-7 kat arttı. Halkımızı, Pandemi Kurulu'nu ve kamu yönetimini uyarıyoruz. Önlemler, işe yaramıyor. Normalleşme için 11 Mayıs çok erken oldu.

TABİPLER ODASINDAN ÇOK SERT UYARI : GAZİANTEP WUHAN OLMA YOLUNDA

MAZLUM ÇETİNKAYA-Gaziantep-Kİlis Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Ramazan Sürücü, pandemi önlemleri konusunda çok sert ifadelerle kentte yürütülen çalışmaların işe yaramadığını, vaka sayısının normalleşmenin başladığı 11 Mayıs'tan bu yana 6-7 kat arttığını söyledi.

Türkiye'deki toplam vaka sayısının yüzde 5-6'sının Gaziantep'te görülmeye başlamasından endişe eden Dr. Sürücü, "Gaziantep'in, Çin'in Wuhan kenti olma yolunda. Pandemi Kurulu'nu, halkı ve kamu yönetimini uyarıyoruz" dedi. 

Tabip Odası Başkanı Sürücü, çarpıcı respitlerinin olduğu açıklamasını şu şekilde sürdürdü: 

Türkiye’de genel olarak Covid-19 salgını ile ilgili sağlık bakanlığının açıklamış olduğu verilere göre; yeni vaka sayılarında ve ölüm sayılarındaki düşüş umut verici ve sevindirici olsa da, kentimiz deki vaka sayısındaki artış bizleri endişelendirmeye ve üzmeye devam ediyor. 

Ülkemiz için ifade edilen genel iyilik halinin aksine kentimizde, Mayıs ayı başından bu yana yeni vaka sayısı 6-7 kat artmıştır ve maalesef artmaya da devam etmektedir. Bu artış endişe vericidir. Öyle ki Türkiye geneli için son günlerde açıklanan günlük yeni vakanın %5-6’sı kentimizde ortaya çıkmaktadır. Merkezi idarenin önerileri doğrultusunda alınan tedbirler ve cezai uygulamaların, İlimizde ilgili kurumların bütün çabalarına rağmen işe yaramadığını üzülerek görmekteyiz.
‘’R0 ‘’ yani temel üreme kat sayısı 1’in altına düşmeden, toplumda salgın bitmiş, tehlike geçmiş gibi algıya neden olacak mesajlar, normale geçiş amacıyla kısıtlamaların erken gevşetilmesinin doğru bir yaklaşım olmadığı, Özellikle normalleşme adına 11 Mayıs tarihinin kentimiz için çok erken ve sorguya muhtaç olduğu konusunda il kamu idaresini ve pandemi kurulunu uyarmış, tarihsel sorumluluklarını hatırlatmış idik. Şu an gerçekten de haklı çıkmış olmayı istemezdik.
Sunulan sanal iyilik halinin toplumda yarattığı algı nedeniyle; özellikle sokağa çıkma yasaklarını takip eden günlerde yakın temaslı, korunmasız, çok yoğun nüfus hareketliliğinin olması, fabrikaların açık olması (organize sanayide 49 işletmede pozitif vaka saptandı) , halkımızın bir kısmının uyarılara rağmen kurallara uymaması , duyarsız davranması, eş-dost, akraba toplantıları artışta önemli faktörlerdir.
Burada halkımızı eleştirirken; yine esas sorumluluğun hükümette, il kamu idaresinde ve il pandemi kurullarında olduğu gerçeğini gözden kaçırmamak gerekiyor. İdarecilerimiz her ne şekilde olursa olsun halkımızın sağlığını korumak zorundadırlar.
İdarecilerimiz halka 'sokağa çıkmayın' derken, sosyal devlet olmanın gereklerini yerine getirmeyerek, zorunlu üretim yapan işletmeler dışında kalan fabrikaları kapatmayarak ve sanal bir iyilik hali algısı yaratarak, halkımızın sürece aktif katılımını sağlayamamıştır.
İlgili kurumlar gereken sorumluluğu almayarak; salgının faturasını yoksul halka, işçiye ve sağlık çalışanlarına yüklemeye çalışmaktadır.
Sürecin en başından beri verilerin İl İl , yaş, cinsiyet, risk grupları vb detayları içermesini ve şeffaf olarak paylaşılmasını ve salgınla ilgili genel tedbir ve uygulamaların kentimizin salgın dinamiklerine göre özelleştirilmesini önerdik ve bu önerimizde ısrar ediyoruz. Tekrar söylüyoruz, söz konusu toplum sağlığı ise sorumluluk sokağa bırakılamaz. Kurumlar kararlı davranmak zorundadırlar.
Geldiğimiz noktada ülkemizin Wuhan’ı olmamak adına; İl pandemi kurulumuz, yeni tedbir ve uygulamaları planlarken ekonomik ve siyasi kaygılarla değil, halk sağlığı ve epidemiyoloji biliminin gerekliliklerine göre, kentimizin demografik, sosyo-ekonomik ve kültürel yapısıyla birlikte, salgın dinamiklerine göre hareket etmelidir.
Zorunlu üretim ve tedarik zincirindeki işletmelerin dışındaki üretim faaliyetleri gözden geçirilmelidir.
Kentimizdeki filyasyon ekipleri ve test sayısı hızla artırılmalı, hayalet taşıyıcılar saptanmalı, sosyal izolasyon ve kısıtlama süreçleri lokalleştirilmelidir.
Kentimizin genelinde maskesiz dolaşım kısıtlanmalı, yasak olmayan günlerde bile yoğun nüfus hareketliliğini engelleyecek tedbirler alınmalıdır.
AVM’lerdeki klima sistemleri acil ve yoğun bir şekilde denetlenmeli, ilgili meslek odalarının uyarıları ve destek çağrıları dikkate alınmalıdır.
Halkın panik-rehavet duygu ve davranış dengesi toplum psikoloji ile ilgili bilimsel veriler kullanılarak dengelenmeli, var olan gerçeklikten hareketle sanal iyilik duygusu yaratılmamalı, akademik meslek odalarının, sivil toplum örgütlerinin ve kanaat önderleri in sürece katılımı sağlanmalıdır.
Kentimizle ilgili salgın verileri bilimsel değerlendirme amacıyla detaylı ve şeffaf bir şekilde ilgili kurumlarla paylaşılmalı ve tüm kurumlar sürecin yönetimine dahil edilmelidir.
Artan vaka sayısı göz önünde bulundurularak, sağlık alt yapısı organizasyonu güçlendirilmeli, sağlık çalışanlarının standartlara uygun kişisel koruyucu ekipman eksiklikleri giderilmeli, stoklar güçlendirilmeli, sağlıkçılara rutin tarama testleri yapılarak sağlık çalışanlarının sağlığı korunmalıdır.
Halkımızı uyarmak isteriz: Her bireyin hem kendi hem de çevresinin sağlığını koruması akli ve vicdani bir görevdir. Aksi davranışlar kanunen yasaktır ve en önemlisi kul hakkına girer. Evet sıkıldık, ekonomik ve psikolojik olarak zorlanıyoruz. Haklısınız! Ama kentimizin salgın gerçekleri asla rehavete kapılmamızı kaldıracak durumda değildir ve Covid19 asla hafife alınmamalıdır. Biraz daha sabır etmemiz gerekiyor. Lütfen sosyal izolasyon, fiziki mesafe ve kişisel korunma tedbirlerine uyalım, uymayanları uyaralım. Hiç kimsenin verilen emekleri heba etmeye hakkı yoktur.
Unutmayalım ki salgın sadece ilgili kurumların ve sağlık çalışanlarının çabasıyla bitirilemez. Ancak ilgili kurum- kuruluşlar ve halkımız hep birlikte hareket edip, sorumluluk alarak ve emek vererek bu salgını yeneceğimize kimsenin kuşkusu olmasın.
Süreçte emek harcayan, başta sağlık çalışanları olmak üzere, tüm kurumlar ve duyarlı halkımıza teşekkür ediyoruz."

28.05.2020 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR