Erkekler Nisan'da 24 kadını katletti

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verileri nisanda da kadınların yaşamının çalındığını gözler önüne serdi. Nisan ayında erkekler 24 kadını katletti; 16 kadının ölümü ise şüpheli.

Erkekler Nisan'da 24 kadını katletti

 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun (KCDP) Nisan 2022 Raporu açıklandı.Nisan ayı içerisinde 24 kadın cinayeti, 16 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti. Rapora göre nisan ayında öldürülen 24 kadından 13’ünün hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi. 10 kadın ‘boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, ilişkiyi reddetmek’ bahaneleri ile bir kadın ise ekonomik bahanelerle öldürüldü. Cinayetlerde 23 failin adli sicil kaydı var. KCDP verilerine göre 23 failin 3’ünün suç kaydı var; 1’i eski mahkûm ve 2’si cezaevinden izinli çıkmış.

Raporda yer alan diğer veriler ise şöyle:

•Kadınların 15’i evinde, 4’ü sokak ortasında, 1’i arabada, 1’i iş yerinde, 1’i parkta, 1’i ise ıssız bir yol kenarında öldürüldü.

•24 kadının 11’i evli olduğu erkek, 3’ü akrabası, biri eskiden birlikte olduğu erkek, 7’si eskiden evli olduğu erkek, biri oğlu ve biri tanımadığı biri tarafından öldürüldü.

•Kadınların 15’i ateşli silahlarla, 5’i kesici aletlerle, 4’ü boğularak öldürüldü.

VERİLER AÇIKLAMIYOR

Rapora ilişkin açıklama yayımlayan platform, İçişleri Bakanlığı'nın cinayet verilerini açıklamadığına dikkati çekti: “Türkiye’de kadın cinayetlerini durdurma mücadelesi 12 yıldır devam ediyor. Platform olarak, ihtiyacı tespit ettiğimiz 2010 yılından itibaren kadın cinayeti verilerini kamuoyuna açıklıyoruz. İçişleri Bakanlığı ise kaç kadının, neden, nasıl, kim tarafından öldürüldüğünü açıklamak yerine, kadın cinayeti verilerinin yanlış hazırlandığını söyleyerek gerçekleri çarpıtıyor. Kadın cinayeti ve şüpheli kadın ölümleri gerçekliğini açıklamakla birlikte, kadın cinayetlerini durdurmak için somut çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi de devletin görevidir. Bu görevin yerine getirilmesi için de ilgili tüm bakanlıkların, tüm mekanizmaların harekete geçirilmesi için mücadeleye devam edeceğiz.”

CAYDIRICI CEZA YOK

2021 yılı verilerine göre öldürülen 280 kadından 24’ünün uzaklaştırma, 9 kadının polis ve savcılığa şikâyeti olduğu vurgulanan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “13 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe, adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.”

 

5.05.2022 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR