Celal Doğan, Saray'a neden gitti?

Bir dönemin şifreleri bu ziyarette saklı...

Celal Doğan, Saray'a neden gitti?

7 Haziran seçimleri sonucu AKP'de büyük bir hayalkırıklığı yaşanıyordu. Son derece gerilimli ve o kadar da renkli olan seçim kampanyaları sonucu sandıklar açıldığında AKP yüzde 40.8 oy alarak ilk kez tek başına iktidar olma şansını kaybetmişti.

HÜKÜMET KURMA GİRİŞİMLERİ SONUÇSUZ KALDI

7 Haziran'dan sonra AKP ile CHP arasında başlayan hükümet kurma görüşmeleri sonuçsuz kaldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan 26 Ağustos 2015 tarihinde seçimlerin yenilenmesi kararını verdi. Türkiye siyasal tarihinde bir ilk olan bu seçim yenileme kararında, yeni seçim tarihi olarak 1 Kasım belirlendi.7 Haziran seçimlerinden sonra adeta ‘kabus dolu’ beş ay yaşayan Türkiye, 1 Kasım 2015’te yeniden sandık başında gitti. AKP, yüzde 49,5 oy ve 317 milletvekili ile sandıktan tek başına iktidar olarak çıktı. HDP ise seçim barajını kıl payı aştı ve yüzde 10,7 oy aldı. CHP oylarını yüzde 25,3'e çıkarırken, MHP’nin oyları yüzde 11,9'a geriledi. AKP’nin tekrar tek başına iktidara geldiği 1 Kasım seçimlerinden yaklaşık altı ay sonra, Davutoğlu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talebi üzerine başbakanlık ve parti genel başkanlığı görevlerinden istifa etti.

7 HAZİRAN GENEL SEÇİMİ:

Türkiye 7 Haziran seçimlerine, 5 Haziran’da Diyarbakır’daki HDP mitingine yönelik bombalı saldırının etkisinde girdi. IŞİD tarafından üstlenilen saldırıda 5 kişi yaşamını yitirmiş, 400’e yakın kişi de yaralanmıştı. Gerilimli bir atmosferde girilen seçimlerde AKP, yüzde 40,8 oy aldı ve kurulduğu 3 Kasım 2002’den beri ilk kez Meclis çoğunluğunu kaybetti. HDP iseyüzde 13,1 oy alarak, 80 milletvekili çıkardı ve böylelikle tarihinin en yüksek oyunu aldı. AKP’nin iktidardan düşmesi için HDP’nin dışarıdan destekleyeceği CHP-MHP koalisyonu seçeneği konuşulurken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli AKP'nin yer almadığı koalisyon seçeneklerine kapıyı kapattı. Hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan alan Başbakan Davutoğlu, “istikşafi görüşme” adı altında CHP ile müzakerelere başladı.

HDP'NİN "KOALİSYON KURALIM" TEKLİFİ

HDP, 7 Haziran 2015 genel seçimlerinden sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a şu teklifi iletmiş: Çözüm sürecinin devam etmesi şartıyla, AKP-CHP koalisyonuna veya AKP azınlık hükümetine destek veririz. Bunlar olmazsa hiçbir bakanlık pazarlığı yapmadan, yeni Anayasa ve çözüm süreci şartıyla, birlikte koalisyon kurabiliriz.

"YETERKİ ÇATIŞMASIZLIK ORTAMI DEVAM ETSİN"

Bu sözleri 5 yıl sonra gazeteci Kemal Göktaş'a konuk olan Osman Baydemir söyledi.Baydemir, o döenmki genel Başkan Selahattin Demirteş'ın, "AKP ile hükümez kurmayız" demediğini ifade ederek, "Bu söz, AKP'nin 7 Haziran seçimlerinin ardından makas değiştirdiği döneim yalanıdır. Biz ülkenin maruz kalacağı bariyerleri gördüğümüz için; merkez yönetim kurulu üyeleri, milletvekilleri, gurup başkan vekillerimizin katıldığı bir istişare toplantısı yaptık. Çözüm sürecinin devamı ve çatışmasızlık ortamının sürmesi için aldığımız kararların Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletilmesi için bir temsilci göndermeye karar verdik. Açıkçası ortaya çıkan iradeye saygı gösterilmez ise ülkenin çok büyük bir karanlık zemine kayacağında duyulan endişenin dile getirilmesini amaçladık. Bu talepleri iletilmesi için Saray'a Celal Doğan'ın gitmesine karar verdik" dedi.

TALEPLERİ CELAL DOĞAN GÖTÜRDÜ

Celal Doğan'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a HDP'nin önerisi olarak, "İster CHP ile koalisyon kurun, bu durumda bir tek talebimiz olmaz.İster azılık hükümeti kurun. Eğer bizimle koalisyon yapmak isterseniz bir tek bakanlık için dahi pazarlık yapmayız.Sadece çatışmazsızlık ortamı devam etsin ve yeni bir anayasa yapılsın" taleplerini ilettiğini aktaran Baydemir, Erdoğan'ın bu tekliflere sıcak bakmadığını ve gelinen noktanın "şimdilki Türkiye" olduğunu belirtti.

ÇÖZÜM SÜRECİNİN SONA ERMESİ:

2009 yılında MİT ile PKK arasında gerçekleştirilen Oslo Görüşmeleri ile temeli atılan ‘Çözüm Süreci’, 2009-2015 arasında pek çok kez askıya alınsa da sürdürülmüştü. 6-8 Ekim 2014'te IŞİD’in Suriye’nin kuzeyindeki Kobani’yi kuşatması nedeniyle başlayan protestolar ise çözüm sürecine ağır darbe vurdu. Buna karşın HDP ile hükümet arasındaki görüşmeler devam etti. Ancak 17 Temmuz 2015 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP ve HDP’lilerin katılımıyla açıklanan 10 maddelik ‘Dolmabahçe Mutabakatı’nı tanımadığını açıkladı. Bu gelişme ile çözüm süreci de rafa kalkmış oldu. 
23.11.2020 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR