Son günlerde sosyal medya platformlarında ve haber sitelerinde sıklıkla paylaşılan dev çekirge görüntüleri dikkat çekiyor. İlk olarak Diyarbakır’da tespit edilen büyük çekirge, daha sonra İstanbul’un pek çok ilçesinde de görülmeye başladı. Özellikle balkonlarda, bahçelerde ve yeşil alanlarda sıkça rastlanması, vatandaşlarda şaşkınlık yarattı.
Balkanlar üzerinden Türkiye’ye girdiği ifade edilen bu çekirge türünün, yaz aylarında sıcak hava ve elverişli iklim koşulları sayesinde farklı bölgelere yayılma potansiyeli taşıdığı belirtiliyor. Trakya ve İstanbul’da gelen görüntüler, gözlerin Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere diğer illere çevrilmesine yol açtı.
Gaziantep’te de Görülebilir Mi?
Şu ana kadar bu çekirge türünün Gaziantep’te yaygınlaştığına dair resmi bir bilgi bulunmamakta. Ancak Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden gelen görüntüler, vatandaşların “Gaziantep’e de gelir mi?” sorusunu sormasına neden oldu.
Uzmanlar, bu tür çekirgelerin insanlara saldırmadığını, daha çok diğer böceklerle beslenip doğal ekosistemde avcı rolü üstlendiklerini belirtiyor. Yine de iri boyutları sebebiyle ilk kez gören kişilerde korku yaratabiliyor.
Gaziantep’te önümüzdeki günlerde benzer çekirge görüntülerinin çıkıp çıkmayacağı merak konusu olmayı sürdürürken, vatandaşların karşılaştıkları sıra dışı böcekleri yetkililere bildirmeleri öneriliyor.
