Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 26 Ocak 1933 tarihindeki Gaziantep ziyaretinin 93. yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde, SANKO Sanat Galerisi’nde “Etem Çalışkan Çizgileri ile Atatürk Portreleri” sergisi açıldı.
“Atatürk Ressamı” olarak tanınan Etem Çalışkan’ın SANKO Sanat Galerisi koleksiyonunda yer alan 16 farklı Atatürk Portresi ve fotoğrafı, sanatseverler ile özellikle öğrencilerin yoğun ilgisini topladı.
7 Şubat’a kadar ziyarete açık kalacak serginin açılışına, SANKO Park AVM Genel Müdürü M. Sait Gizir, SANKO Sanat Galerisi Yürütme Kurulu Üyeleri Murat Köylüoğlu ve Cengiz Halil Çiçek de katılım gösterdi.
24 Ocak 2020’de SANKO Sanat Galerisinde “Atatürk Resimleri” sergisini açan Etem Çalışkan, sergi açılışında yaptığı konuşmada, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Gaziantep’e gelişinin yıl dönümünde burada bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Çalışkan, “Beni buraya getiren Atatürk, insan, yurt ve bayrak sevgisidir” ifadelerini kullandı.
Etem Çalışkan, Büyük Atatürk’ün Tarsus’a yaptığı ziyareti hatırlatarak, 10 yaşında bir ilkokul öğrencisi olduğunu belirtti. “Cumhuriyetin ışıkları ile Atatürk, bayrak, eğitim ve öğretim ile 4. sınıfa kadar geldim. Bunun baş mimarı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tü” şeklinde duygularını paylaştı.
Çalışkan, Atatürk’ü gördüğünde yaşadığı yoğun hisleri anlatmanın imkansız olduğunu belirtti. “Beni buraya getiren o duygulardır. İşte bu sevgiyle Türkiye Cumhuriyeti’nin 12 Cumhurbaşkanını da gördüm” dedi.
Sevgi olmadan başarı olmaz
Etem Çalışkan, başarının sevgi ve çok çalışmaktan geçtiğini vurguladı. “Severek çalışın, sevgi olmadan başarı olmaz. Yazı yazarken çevremde gürültüler çıksa bile, sadece kalemin kağıt üzerinde çıkardığı sesi ve mürekkebin ışıltısını duyarım” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Sanatın insanlığın bütün sırlarını sakladığını söyleyen Çalışkan, öğrencilere sanata yönelmeleri gerektiğini belirtti. “Sanat için çalışın, müzik, resim, heykel, davranış, konuşma ne varsa bunların hepsi sanatla ilgilidir. Sanatçı her zaman en iyisini yapıyor. Sanatçı olmanıza gerek yok ama sanat yolunda yürüyün” dedi.
Öğrencilere çok okumalarını öneren Etem Çalışkan, “Bilgi ve kültür için her şeyi okumalıyız. Kağıdı sevin, el yazınızı güzel yazmaya özen gösterin. Not alırken mutlaka kurşun kalem kullanın. Bilgiyi ve kültürü bilgisayar ve teknolojiden yararlanarak elde etmelisiniz. Tükenmez kalem kullanmaktan kaçının. Doğayı koruyup kollayalım, doğadaki tüm canlıların değerine sahip çıkalım çünkü doğa bize her şeyi veriyor” ifadelerini kullandı.
